Pages

Monday, May 18, 2009

Windows Punca Kepada Masalah Virus

"Itulah engkau, pakai lagi windows xp, kan dah kena virus." kata seorang kawan kepada rakannya yang baru sahaja ditimpa masalah berkaitan virus.
"Maaf lah prof, saya memang nak hantar hari ini, tapi komputer saya kena virus, habis fail tugasan saya tak boleh buka." rayu pelajar kepada pensyarahnya kerana tidak dapat menghantar tugasan pada tarikh yang sepatutnya.
Berbagai-bagai keadaan mungkin berlaku akibat daripada kesan serangan virus kepada data dan juga sistem operasi sesebuah komputer. Lebih teruk lagi sekiranya ia membawa kepada situasi di mana seseorang mungkin dipecat hasil daripada kejadian tersebut.

Benarkah Sistem Operasi Windows yang dikeluarkan oleh Microsoft ini tak baik?

Mungkin ramai yang berpendapat bahawa penggunaan Operasi Windows sendiri yang membawa kepada jangkitan virus. Ramai yang menganggap bahawa sistem tersebut penuh dengan perangkap yang menunggu mangsanya.

Pada saya, Microsoft telah mencuba sedaya upaya dalam melahirkan satu sistem yang mesra pengguna bagi memastikan setiap orang di seluruh dunia boleh mengendalikannya walaupun ia adalah pengalaman pertama. Usaha microsoft dalam memastikan sistem ini mampu melakukan sendiri sebahagian proses yang tidak perlu dilakukan oleh pengguna harus dihargai. Walaubagaimanapun fungsi ini juga yang digunakan oleh inidividu tertentu dalam mencapai matlamat mereka.

Fungsi AutoPlay atau Autorun.

Autoplay merupakan fungsi yang tersedia di dalam operasi windows bagi melaksanakan siri arahan tertentu yang biasa dilakukan oleh pengguna bagi membuka kandungan CD yang baru sahaja dimasukkan pada pemancunya. Antara siri arahan tersebut ialah:
1. Double Click pada My Computer
2. Cari Drive CD/DVD daripada List
3. Double Click pada Drive CD/DVD
4. Double Click pada fail yang ingin dilaksanakan.
Apakah fail yang akan dilaksanakan? Keadaan ini mungkin berbeza sekiranya pengguna tersebut telah biasa dengan kandungan CD dan juga selok belok teknikal berkaitan komputer. Apa akan berlaku jika pengguna adalah seorang yang baru pertama kali berhadapan dengan situasi tersebut?

Hasil daripada situasi tersebut, microsoft tampil dengan idea Autoplay yang mana komputer akan melaksanakan beberapa siri arahan yang telah ditetapkan di dalam CD tanpa disedari oleh pengguna. Hasil daripada perlaksanaan arahan tersebut, pengguna akan dipaparkan dengan antaramuka yang lebih mudah difahami dan menarik.

Siri arahan ini disimpan di dalam CD, HDD atau USB terbabit dan diberi nama autorun.inf. Kewujudan fail autorun.inf akan mengarahkan sistem operasi window melaksanakan setiap baris arahan yang terdapat di dalamnya. Antara contoh arahan yang biasa ialah:
[AutoRun]
open=setup.exe
icon=setup.exe,0
Keadaan ini digunakan oleh individu tertentu dalam melaksanakan beberapa siri arahan yang akan menimbulkan masalah kepada pengguna, antaranya;
  • Pengguna tidak dapat melihat fail yang disembunyikan(hidden)
  • Pengguna tidak dapat mengubah kandungan regedit
  • Pengguna tidak dapat melihat arahan "folder option"
  • Menyalin fail Virus ke dalam folder yang telah ditetapkan
  • Melaksanakan arahan yang akan mengaktifkan fail tersebut
Sayangnya, arahan ini akan dilaksanakan terlebih dahulu oleh sistem komputer sebelum antivirus berjaya mengesan kehadiran unsur yang tidak diingini di dalam sumber tersebut. Apabila virus tersebut berjaya aktif di dalam komputer tersebut maka ia akam menyalin dirinya ke pada setiap pemancu cakera yang wujud pada komputer tersebut antaranya seperti HDD dan juga USB Stick.

Demikianlah kesempatan yang diambil oleh para Hacker's kepada kebaikan yang disediakan oleh Microsoft dalam memastikan matlamat mereka tercapai.

Bagaimana mengatasi masalah ini?

Terdapat berbagai cara dan kaedah yang digunakan, termasuklah menggunakan tool's yang disediakan oleh pengeluar antivirus. Walaubagaimanapun, mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.
"Bagaimana fail saya yang dah hilang kerana virus tu?" Tanya seorang pelajar kepada juruteknik yang membaiki komputernya
"Maaflah encik, saya tak dapat buat apa-apa. lagipun ia dah berlaku dan saya cuma mampu buangkan virus sahaja." jawab juruteknik tersebut.

Keadaan di atas sering kali kita dengar, malah inilah kesan kepada jangkitan virus tersebut. Oleh itu wajar kita cuba mencari kaedah bagaimana untuk memastikan kita tidak menjadi proksi kepada penyebaran virus tersebut.

Langkah Pencegahan

1. Memastikan CDRW, Removeable Hard Disk dan USB Stick tidak dijadikan sebagai proksi penyebaran Virus.
Langkah 1: Bentukkan satu folder "autorun.inf" di dalam pemancu anda. Pastikan folder tersebut berada pada pangkal pemancu anda.
2. Memastikan sistem komputer tidak dijangkiti virus melalui fungsi Autorun@Autoplay
Langkah 1: sila baca Nyahkan fungsi Autorun@Autoplay daripada sistem operasi.
Setelah selesai melakukan tatacara berikut, anda boleh mencuba samada fungsi tersebut masih berfungsi atau tidak.

Langkah 1: Dapatkan CD games atau CD windows.
Langkah 2: Masukkan ke dalam pemacu drive dan tunggu seketika

Sekiranya tiada perkara yang berlaku, maka usaha anda telah membuahkan hasilnya.
Selamat mencuba

No comments: